Lär dig mer om solceller!

Senast uppdaterad: 2025-02-10

Idag finns det ett stort utbud av olika typer av solpaneler från olika leverantörer med olika tekniker, funktioner och storlekar och användningsområden.

Styva solpaneler används för fast montering på släta ytor som exempelvis husbilens tak.

Flexibla solpaneler är tunna och kan därmed monteras genom exempelvis limning på välda ytor.

Vikbara solpaneler är bärbara och kan tas fram vid behov och stuvas undan när de inte används. 

Vill du lära dig ännu mer om solceller – fortsätt att läsa!

photovoltaic, solar system, energy-2814504.jpg

Här kan du läsa mer om:

Grundfakta om solceller!

Kiselbaserade solceller har idag den största marknadsandelen. De består av en tunn kiselplatta med ett mönstrat metallskikt på ena sidan och ett heltäckande metallskikt på den andra. När solljus träffar solcellen tillförs energi som frigör elektroner i kislet, vilket skapar en elektrisk spänning mellan metallskikten.

En obelastad solcell har en spänning på cirka 0,6 volt, men vid belastning sjunker den till ungefär 0,5 volt. Eftersom varje solcell har en låg spänning seriekopplas flera celler med bussbars för att bilda en solpanel. Antalet seriekopplade solceller avgör panelens spänning, till exempel ligger spänningen på cirka 18–21,5 volt för en panel med 36 celler.

Det finns två huvudsakliga tillverkningsmetoder för  kiselsolceller:

Monokristallina solceller är tillverkade av en enda kiselkristall, vilket ger hög elektrisk ledningsförmåga och bättre verkningsgrad. De fungerar även vid svagt ljus och ger högre effekt per kvadratmeter, vilket gör dem yteffektiva.

Polykristallina solceller består av flera sammanfogade kiselkristaller, vilket ger lägre verkningsgrad än monokristallina.
Tidigare var monokristallina solceller dyrare att tillverka, men priset har sjunkit till samma nivå som polykristallina. Idag dominerar monokristallina solceller marknaden.

PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) är en solcellsteknik som har ett passivationsskikt på solcellens baksida. Detta skikt reflekterar tillbaka inkommande solljus, vilket gör att ljuset passerar genom solcellen två gånger och därmed ökar energiutbytet.

Denna teknik kan förbättra verkningsgraden med upp till 12 %, både genom att maximera ljusabsorptionen och genom att minska värmeutvecklingen, vilket i sin tur leder till lägre energiförluster.

En nackdel med PERC-solceller är att de kan vara mer känsliga för åldring, vilket kan medföra att verkningsgraden minskar över tid.

_____________________________________

HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) är en solcellsteknik utvecklad av Panasonic. Den bygger på en monokristallin solcell som har ett tunt lager av amorft kisel på båda sidor. Detta lager minskar interna energiförluster och bidrar till en högre verkningsgrad jämfört med traditionella solceller.

_____________________________________

Solceller med Half-Cell-teknik innebär att varje solcell i en panel delas i två halvor och fördelas i separata sektioner. Solcellerna inom varje sektion seriekopplas, medan sektionerna parallellkopplas. Detta gör att panelen fungerar som två fristående solpaneler inom samma yta.

En fördel med Half-Cell-tekniken är att solpaneler blir mindre känsliga för skuggning.

_____________________________________

Bifacial-solceller är dubbelsidiga och kan absorbera solljus från både ovansidan och undersidan. Denna teknik är särskilt effektiv när panelen får direkt solljus på båda sidor eller när undersidan utsätts för mycket reflekterat ljus från omgivningen.

Det är viktigt att kontrollera ljuskänsligheten på undersidan, då den kan variera mellan olika paneler. Vissa bifaciala solceller kan uppnå en ljusupptagning på upp till 90 %, medan andra ligger runt 50 %.

Vid seriekoppling av solceller är det den cell som levererar minst ström som begränsar hela solpanelens strömstyrka. För att minimera effekten av exempelvis skuggning är solpaneler vanligtvis utrustade med tre bypass-dioder, som delar upp solcellerna i tre separata slingor.

När en del av panelen hamnar i skugga uppstår ett spänningsfall i den påverkade slingan. Om spänningsfallet blir tillräckligt stort öppnas bypass-dioden, vilket gör att den skuggade slingan kopplas bort medan övriga slingor fortsätter att fungera normalt. På så sätt minimeras energiförlusten och panelens totala effekt bibehålls så långt som möjligt.

Det finns även solpaneler där varje solcell har en egen bypass-diod. Detta möjliggör en ännu bättre optimering av effekten vid delvis skuggning, eftersom enstaka skuggade celler kan kopplas bort utan att påverka resten av panelen.

Att jämföra solpaneler – viktiga faktorer att tänka på!

Även om solpaneler idag i stort sett är en standardiserad produkt, finns det viktiga skillnader mellan olika tillverkare och modeller. Här är några nyckelfaktorer att ha i åtanke för att välja rätt solpanel:

Pris
Priserna varierar beroende på tillverkare, solcellsteknik och kvalitet. Ett smart sätt att jämföra paneler är att använda nyckeltalet pris per watt (kr/W) för att få en rättvis bild av kostnaden vid jämförelse mellan olika solpaneler.

Garantier
Garantiperioder kan skilja sig mellan tillverkare. Vissa erbjuder upp till 25 års effektgaranti och 10 års produktgaranti. Detta är en viktig trygghetsfaktor för en långsiktig investering.

Prestanda vid skuggning
De flesta tillverkare använder bypass-dioder för att förbättra elproduktionen vid delvis skuggning. En annan teknisk lösning är solceller som bygger på half-cell-teknik.

Verkningsgrad (effektivitet)
Verkningsgraden visar hur mycket elektricitet en solpanel kan producera per kvadratmeter. Vid begränsat utrymme är det värt att satsa på en panel med hög verkningsgrad för att maximera elproduktionen.

Hållbarhet och tålighet
Vissa solpaneler är mer robusta och designade för att tåla extrema väderförhållanden som kraftig vind, hagel eller saltvattenmiljöer.

Certifieringar
Certifieringar är en garanti för kvalitet och säkerhet. De viktigaste standarderna är:

  • IEC 61215 – säkerställer solpanelens prestanda och hållbarhet.
  • IEC 61730 – garanterar att panelen uppfyller internationella säkerhetskrav.

Välj alltid certifierade solpaneler om livslängden är ett viktigt kriterie för dig.

Hur väljer du rätt solpanel för ditt behov?

STEG 1 Börja med att identifiera vilka parameterar som är viktiga för dig!

STEG 2 Ta hjälp av vår Köpguide för att hitta de solpaneler som möter dina krav till bäst pris.

För att göra ditt val enklare har vi gjort en analys av solpaneler på marknaden:

  • En teknisk jämförelse mellan ett brett utbud av solpaneler. Varje panel har fått ett betyg baserat på en rad viktiga kriterier.
  • En jämförelse av pris per watt för att hjälpa dig hitta de mest prisvärda alternativen,
  • Länkar till Pricerunner.se för att du kan

Med denna information har vi utsett de bästa solpanelerna på marknaden – både de som ger dig mest för pengarna och de som är toppresterande i sin klass.

Är du nyfiken på vilka paneler som tog hem vinsten? Klicka här för att se resultaten!

Hur dimensionerar du din solcellsanläggning rätt?

Beräkning av effektförbrukning

Kom fram till din elförbrukning med vår kalkylator Beräkning av effektförbrukning.

Dimensionering batteri och solpanel

Batteriet storlek bestäms av hur många dagar vill du att dina batterier ska säkra hela ditt energibehov i kombination med vilken batterityp som du planerar att köpa.

Solpanelers storlek baseras på vilka förväntningar som du har, exempelvis:
* Solcellerna ska täcka hela behovet över tid
* Solcellerna ska ge fler dagar innan batteriet behöver laddas
* Solcellerna ska komplettera batteriladdning från elnätet eller generatorn
* Installera så många solpaneler som möjligt

Till din hjälp har du vår kalkylator: Dimensionering av batterier och solceller.